Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Πηνελόπη (Πέννυ) Παπαδοπούλου

Ο
νομάζομαι Πηνελόπη (Πέννυ) Παπαδοπούλου, είμαι Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια (Άδεια ασκήσεως ψυχολόγου: 17/04/01, Αρ. Πρωτοκόλλου Υ 9945). Είμαι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1996-2000) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου σπουδών του Πανεπιστημίου King’s College London της Μεγάλης Βρετανίας στις εξαρτήσεις (MSc in Public and Health Aspects of Addiction, Institute of Psychiatry at the Maudsley Hospital, 2000-2001). Στη συνέχεια, ακολούθησα διαρκείς εκπαιδεύσεις στο χώρο της ψυχοθεραπείας.
Ειδικότερα, έχω ειδικευτεί στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (2004-2009), στη διάγνωση, συμβουλευτική και αποκατάσταση ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Εκπαίδευσης του Παιδιού και του Εφήβου (2005-2007), στη Θεραπεία Ζευγαριών στο Ινστιτούτο Συστημικής Θεραπείας Θεσσαλονίκης (2014-2015), στην Τραυματοθεραπεία με τη Μέθοδο EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) στο Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας Αθηνών (2015-2016) και με τη μέθοδο CRM (Comprehensive Resource Method/ 2020).
Ταυτόχρονα με τη διαρκή μου εκπαίδευση και επιμόρφωση, εργάστηκα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας στον χώρο των εξαρτήσεων αρχικά ως μέρος της πρακτικής μου άσκησης και ακόλουθα ως ψυχολόγος (2000-2002). Από το 2003 ως και το 2023, εργαζόμουν στον ΟΚΑΝΑ ως ψυχολόγος σε προγράμματα υποκατάστασης για εξαρτημένα από ουσίες άτομα, προσφέροντας ατομική και ομαδική συμβουλευτική και στην πρόληψη των εξαρτήσεων.
Παράλληλα, εργάζομαι ιδιωτικά από το 2008 ως και σήμερα, παρέχοντας ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε άτομα, οικογένειες και ζευγάρια, ενώ βρίσκομαι σε συνεχή εποπτεία. Είμαι συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (EICP) από το 2021 ως εκπαιδεύτρια και επόπτρια. Έχω συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια με ομιλίες, ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις. Τα τελευταία χρόνια, τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα είναι κυρίως τα δυναμικά αλληλεπίδρασης στα ζευγάρια, η θεραπεία ανθρώπων που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες, η σχέση τους με το σώμα και η δυνατότητα νέων αφηγήσεων των ιστοριών τους σε σχέση με αυτές.